E-könyv

Megjelent: 2015. április 2. | Szerző: Varga Tamás

Újabb komoly EU kritika az e-könyvek ügyében, egyenesen a parlamentekből

Olvasd az eszközödön!

Korábbi cikkünkben leírtuk hogy az EU Bírósága szerint jogilag az e-könyvek nem számítanak könyveknek, ezért nem is vonatkozhat rájuk az alacsonyabb áfa. Szerencsére ezzel nem minden uniós tagállam ért egyet, és véleményüknek hangot is adnak.

Németország, Franciaország, Olaszország, és Lengyelország kulturális miniszterei, válaszul az EU Bíróságának ítéletére amiben elmarasztalják az alacsonyabb áfát alkalmazó országokat, az elmúlt hetekben az alábbi hivatalos nyilatkozatot tették:

A könyvek létfontosságúak a tudás és kultúra terjesztésében és fejlődésében. Kritikus szerepet játszanak annak a kulturális sokszínűségnek a népszerűsítésében, ami mindig is az egyik legnagyobb erőssége volt Európának, és megerősítették az egységes európai polgárság eszményét.   A kulturális stratégiánk központi eleme kellene hogy legyen az olvasás és az irodalom népszerűsítése.

A digitális kor hatalmas lehetőségeket kínál a jövőben a könyvek és az olvasás területén, különösen az olvasás népszerűsítésében a fiatalabb korosztály körében. Az egyedüli mód az alkotói és olvasói elvárásoknak való megfelelésre az innováció és a fejlődés támogatása a könyviparban.

Legyen bár nyomtatott vagy digitális, a tartalom tesz azzá egy könyvet ami, és nem a módszer,ahogy az olvasók hozzájutnak. Egy könyv az könyv, függetlenül a formájától.

A fenti említett okok miatt meggyőződésünk hogy ugyanazt a csökkentett áfakulcsot kell használni a digitális kiadványokra is, mint amit a nyomtatott könyveknél alkalmaznak. A technológiai semlegesség alapelve mellett európai szinten kell egyértelműen kiállni, hogy a digitális könyvek fejlődése is kiadása ne kerüljön veszélybe.

European_Union

A nyilatkozat aláírói között a legnagyobb és legerősebb tagállamok kulturális miniszterei is ott vannak. Nem ez volt az első és nem is ez lesz az utolsó hivatalosnak tekinthető, az EU döntésével szemben álló nemzetközi állásfoglalás az e-könyvekkel kapcsolatban. Hamarosan a döntéshozók talán jobb belátásra térnek, de ismerve az Unió bürokráciájának sebességét, a változtatás nem igazán remélhető 4–5 évnél hamarabb.

A közleményben leírtakkal mi természetesen teljes mértékben egyetértünk, és csak remélni tudjuk, hogy amint nem fog uniós jogot sérteni az e-könyvek áfa csökkentése, úgy Magyarország is minél hamarabb be fogja azt vezetni. Ráférne a hazai e-könyves piacra.

Forrás: The Digital Reader
Fejléckép forrása: Theophilos / Foter / CC BY-NC-ND

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑