E-papír

Megjelent: 2015. április 22. | Szerző: Varga Csaba

0

Útlevéllel „Okosföldre“ – Icarus Illumina 2 HD teszt

Újabb e-könyv-olvasó készülékteszttel jelentkezünk. Most egy igazi különlegességet, az Icarus Illumina 2 HD Androidos eszközt vettük górcső alá. Pontosan azért, hogy megnézzük, van-e értelme mobiloperációs rendszerrel szerelt e-papíros eszközöket fejleszteni és piacra dobni. A teszt után mindenki elgondolkodhat, hogy vajon táblagép helyett, nem-e érdemes inkább egy Illuminába beruházni.

Bevezető

Az e-papír technológiának jelenleg még sok hátránya van, amellett a nagy előnye mellett, hogy az energiafelhasználása más típusú kijelzőkhöz képest minimális. Míg az e-könyv-olvasó eszköz képes hetekig működni egy feltöltéssel, intenzív használat mellett is, addig egy táblagépet jobb esetben 4–5 naponta töltőre kell tenni, az okostelefonokról meg ne is beszéljünk. Nem csoda, ha folyamatosan kísérleteznek, hogyan tudják az e-ink képernyőket használni másodlagos megjelenítésre, amikor a felhasználó az adott okos eszköz csak bizonyos funkcióit használja. Ilyen projekt a YotaPhone, vagy a Pocketbook Samsung telefonokhoz fejlesztett kiegészítője. Ezek a termékek nagyon népszerűek, mindazonáltal a folyamatos készlethiányból látszik, hogy a tömeggyártásra még nincsenek igazán felkészülve a cégek.

De mi a helyzet akkor, ha változtatnak a filozófián? Ha nem az alacsony üzemidővel rendelkező okos eszközökhöz találnak ki mindenféle akkumulátor kímélő megoldásokat, hanem az egyébként butácska, funkcionális e-könyv-olvasóból próbálnak igazi, kiterjesztett médiafogyasztásra alkalmas masinát fejleszteni? Lehetséges ez? Úgy tűnik igen. Persze a kijelző néhány dolog megjelenítésére egyszerűen nem alkalmas, kompromisszumokra van szükség. De nem sokra. Az Icarus Illumina 2. generációjának pár órányi használata után erősen elgondolkodik az ember, hogy szüksége lehet-e egy okostelefonra vagy egy táblagépre…

Mindent tud amit kell

Nézzük röviden át azokat a funkciókat, amiket elvárunk egy ilyen eszköztől.

 • Kijelző: 1024×768 px-es, tehát az e-könyvolvasók esetében jogosult a HD elnevezésre. Pearl típusú, 16 szürkeárnyalattal.
 • Érintőképernyő: multi-touch kapacitív képernyővel rendelkezik, kényelmi olvasási funkciókkal (pl. két újjas nagyítás).
 • Gombok: a készülék két oldalán vannak elhelyezve, nem zavaróan. Jobb és baloldalon is lehet előre-hátra lapozni, van egy vissza- és egy frissítés gomb is.
 • Dedikált e-könyv-olvasó alkalmazások: a szokásos és nagyon jól működő Adobe fejlesztés, ami csak epubot kezel, de segítségével az olvasófelület szinte a végletekig személyre szabható (betűméret, betűtípus, sorköz, margó). Minden kötelező modul megtalálható benne: tartalomjegyzék, könyvjelzők, jegyzetek, keresés, könyvinformációk). És itt van az FB reader, ami ugye mindent megeszik, és most már tudásában is vetekszik az Adobe Readerrel.
 • Van egy jó kis kezdőképernyő, a legutóbb olvasott és a legutóbb hozzáadott könyvekkel. Az alsó sorban pedig a legfontosabb alkalmazások és a teljes könyvtár érhető el.
 • Háttérvilágítás: van, és teljesen jó. A képernyőt a szokásos „hidegkék” ledek világítják meg, a fényerő széles skálán, gyorsan szabályozható.
 • A készülékben legalább 4 GB szabad hely van a könyveknek, de bővíthető micro SD kártyával.
 • Van wi-fi modul és mivel helyett kapott és helyet kaphat az eszközön egy csomó felhőtár (Dropbox, GoogleDrive, OneDrive stb.) és egyéb alkalmazás, van is értelme használni.
 • Egyetlen egy dolgot hiányoltunk, az eszközben nincs audio kimenet, tehát zenei fájlokat, hangoskönyveket nem tudunk vele használni.
 • A teljes specifikáció és egyebek (például információk az ajándék e-könyvekről :-)) megtekinthetőek a hivatalos forgalmazó oldalán: Koobe Magyarország.

SONY DSC

És itt véget is érhetne a teszt, de nem fog, most jön a java 🙂

Nem csak útlevele, vízuma is van

Az előbbiek alapján már tudható, hogy egy komoly kis masinával van dolgunk, hiszen minden olyan dolog benne van, amivel egy mai kornak megfelelő e-könyv-olvasónak rendelkeznie kell. Ettől még a közép-kategóriás mezőnyben a nagy márkák mellett (Kindle, Kobo) még kevés eséllyel indulna versenybe, bár az ára valamivel jobb mint a Paperwhite 2-é vagy a Kobo Glo-é (37–39 ezer Ft között mozog jelenleg). Ami itt igazán extra az az  Android rendszer. Ennek futtatásához megfelelő erőforrások kellenek, az Icarusba gyakorlatilag táblagép hardver (2 magos processzor) és az ehhez szükséges RAM (1 GB) került beépítésre. Az akkumulátor kapacitása sem rossz: 1500 mAH. Mondjuk a háttérvilágításhoz és a folyamatos wi-fi kapcsolathoz kell is a szufla. Az Android villámgyorsan működik, nincs lassulás, nincsenek idegesítően hosszú válaszidők.

Egy majdnem teljes értékű és megfelelően a készülékre szabott 4.2.2-es verziójú Jelly Bean fut az eszközön. Ennek alapalkalmazásait meg is találjuk, így az Illumina tökéletes alkalmas a következőekre:

 • E-mail küldése és fogadása
 • Jegyzetelés (nem csak az e-könyvekben)
 • Naptárak kezelése, határidőnapló
 • Találunk egy beépített szótáralkalmazást is amiben több szótár is kiválasztható

Ezen alkalmazások többsége teljes mértékben az e-ink képernyőhöz van szabva (ennek a teszt során a későbbiekben lesz jelentősége).

Előre telepített, használható, de nem a készülékre szabott alkalmazások:

 • Google Reader RSS olvasó alkalmazás,
 • Dropbox kliens,
 • Aldiko e-könyv-olvasó app, az Amazon Kindle app,
 • Számológép, fájlkezelő.

Internet

Alapvetően használható a böngésző is (kettőt is kapunk, a  gyárit és egy Operát). Nyilván kellő kompromisszumokkal, mivel a kijelző csak szürkeárnyalatos, illetve videók lejátszására alkalmatlan, de például a híroldalak mobil optimalizált verziói egészen jól jelennek meg. Itt már a kijelző az, ami a készülék sebességét nem képes követni. A beépített billentyűzet villámgyorsan reagál, de a képernyőfrissítésre várni kell, ugyanez a helyzet az oldalon belüli navigációval is a „szegény” e-ink alig képes követni a multi-touch funkciókat, a nagyítást, görgetést.

Innen tovább merre?

A rendszer képes fogadni bármilyen android alkalmazást, de itt már jöhetnek a gondok, ugyanis a fejlesztők az android applikációkat színes, LCD/TFT kijelzőkre készítik. A színes grafikai és dizájn elemek, illetve a színezett szövegek az e-ink kijelzően halványan jelennek meg. A beépített, nem optimalizált és a tesztelt alkalmazásoknál minden gomb és hivatkozás megfelelő sebességgel működik, de ezek és a szövegek megjelenítése nem tökéletes. Nem hinnénk, hogy a szürkeárnyalatos e-papírt kéne optimalizálni a probléma megoldásához, tehát a fejlesztőkön a sor, hogy majd elkészítsék az androidos e-könyv-olvasókon is használható verziókat. Nem irigyeljük őket, de mindenképpen ez a jó irány, főleg az e-könyv szoftverek gyártóinak, de a hírolvasó alkalmazásoknak is lehetne ilyen jövője. A Play alkalmazás nyilván üzleti okokból nem került fel (a gyártóknak ezért le kell szerződni a Googleal és igen borsos ára kell fizetni érte).

SONY DSC

A bejegyzés még mindig nem ért véget, fejest ugrottunk a mélybe 🙂

Alkalmazás tesztek

Két Androidos e-könyv-olvasó alkalmazást kértünk tesztelésre, kíváncsiak voltunk hogyan működnek az Illuminán ezek az egyébként okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett applikációk.

Bookline Reader

SONY DSC

Köszönjük a Libri-Shopline Nyrt. e-könyves üzletágának, hogy bizalmat szavaztak a kísérletnek, ami egészen jól sikerült. A Bookline Reader applikáció epub könyveket kezel és képes megnyitni az eszközön tárolt, ilyen formátumú fájlokat, de mivel jár hozzá egy ajándék e-könyv, a telepítés után azonnal tudtunk tesztelni. Kissé körülményesen ment a Bookline felhasználói fiókba való bejelentkezés, igaz, a nehezebb terepet, a Facebookos belépést választottuk: az első próbálkozásnál újraindult az alkalmazás, de egyszer csak megjelent a Facebook profilkép a nevünk mellett. Jól működik a „Könyvespolc” menü – ahol a Booklinetól vásárolt és az eszközre felmásolt e-könyvek listája található. A webáruház e-könyv kínálati oldala is szépen megjelenik. Valamennyi olvasási funkció szinte hibátlanul működött az olvasó nézetben. Tudtunk margót, betűméretet változtatni és keresni. Látszott a keresési kifejezések kijelölése is. Ment a jegyzetelés és a könyvjelzők elhelyezése, még az éjszakai és nappali mód is szépen üzemelt, inverz feketére váltott a háttér amikor átkapcsoltunk. Az érintőképernyő segítségével teljesen jól navigálhatunk mind a menüben, mind az olvasó nézetben, az Illumina oldalán lévő dedikált lapozógombok vezérlésének appba integrálása (ezek alapértelmezetten nem működnek együtt a külső programokkal) már csak hab lenne a tortán. Összességében pozitívak a tapasztalatok, jól használható az eszközön a Booklie Reader. Az e-ink képernyőre optimalizáláshoz mindössze egy megnövelt kontrasztarányú dizájn, vastagabb vonalvezetésű betűtípusok, és a közösségi hálózati kapcsolatok finomítása lenne csak szükséges.

Wolters Kluwer Olvasó

SONY DSC

A Wolters Kluwer Kft. szakmai e-könyv-olvasója ugyanabban a cipőben jár mint a Bookline Reader. Alapvetően minden funkció működik, úgy mint egy táblagépen. Mivel az alkalmazás szerkezete egyszerű, talán még kevesebb optimalizálással tudna tökéletesen működni az eszközön. Az olvasónézet megjelenítése szinte tökéletes, ezen alig kéne változtatni. Itt is minden funkció rendben működik: keresés, betűméret változtatás és a tartalomjegyzék is. A jegyzetelés menü a kijelzőn hosszabban tartott újjal tud megjelenni és még ez a funkciói is működik, bár itt a modul különféle színeket használ a speciális, szövegkijelölő opciónál, ami az e-inken használhatatlan. A könyvespolc már nagyobb redizájnra szorulna, főleg a könyvek címeinek tekintetében, ezek nagyon halványan jelennek meg. Amúgy itt is minden opció elérhető és működőképes, a kiadványok rendezésétől a be-ki jelentkezésen át csoportok megjelenítéséig. A Wolters Kluwer Olvasóról is elmondható, hogy kis módosítással készíthető belőle egy Illuminára optimalizált változat.

Úgy gondoljuk, jó üzleti lehetőségek állnak az e-könyv-olvasó alkalmazást is megjelentető terjesztők és kiadók előtt. Valószínűleg egyre több ilyen eszköz fog megjelenni a piacon, nyilván változó minőségben, de a jobbak mindig népszerűek lesznek. Nagyon sok pénz spórolható azzal, hogy nem egy speciális alkalmazást kell fejleszteni egyedi operációs rendszerre, az eszközforgalmazó pedig több disztribútorral összefogva a vásárlók szélesebb körének tudja promotálni így az eszközt.

Az Icarus Illumina 2 HD-t pedig csak ajánlani tudjuk. Ár/érték arányban mindenképpen nyerő választás. Az Android rendszer előnyeit figyelembe véve az eszköz bizonyos szinten képes helyettesíteni egy okostelefont és egy táblagépet is. Tartsunk egy kis önvizsgálatot: milyen alkalmazásokat használnánk egy kütyün? Elképzelhető, hogy az Illumina minden olyan funkcióval bír amire szükségünk lehet…

A készüléket a Koobe Magyarország biztosította számunkra.

Ezt olvastad már?

 • E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész2015. február 10. E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek […]
 • Ez volt az első táblagép2014. november 26. Ez volt az első táblagép Nem az Apple iPad volt az első táblagép, nem is valami egyéb Microsoft termék. A koncepció már 1972-ben létezett: Kép forrása: Wikipedia A Dynabook nevű „őseszközről” bővebben […]
 • Táblától tábláig :-)2015. április 17. Táblától tábláig 🙂 Forrás: pinterest.com
 • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]

Címkék: , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑