App-kirakat

Megjelent: 2015. március 24. | Szerző: Varga Csaba

0

Word dokumentumból e-könyv egyszerűen – Atlantis Word Processor

A Papírontúl blognak van egy e-könyv adatbázisa ahol többek között a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes gyűjteményét próbáltuk meg elérhetővé tenni egy egyszerűen használható keresővel. A lista elkészítése során kifejezetten az e-könyves (epub, prc) formátumokra koncentráltunk, a MEK-en jelenleg több mint 1200 olyan mű érhető el, amik letölthetőek ezekben a formátumokban. Felmerül a kérdés, mi a helyzet a fennmaradó 12 000 kiadvánnyal.

Rengeteg PDF-ben elérhető anyag van, amiből csak nagy munka árán lehet az e-könyv-olvasó eszközökön is használható tartalmat konvertálni, de vannak amik word vagy html állományként kerültek fel (illetve sok más, régebben használatos kiterjesztésben menthetőek le). Például Julies Verne könyvei ilyenek. Egy egyszerű MEK-es kereséssel 68 kötetét találtuk meg a híres és sokak által nagyon szeretett francia szerzőnek, és úgy láttuk, mindegyik letölthető word fájlban.

Nos, ezekkel már lehet mit kezdeni. Egy az interneten fellelhető programmal kényelmesen és gyorsan készíthetünk a word formátumú MEK-es tartalmakból e-könyv-olvasókon is használható fájlokat. Az alábbiakban szeretnénk nektek röviden bemutatni az Atlantis Word Processor nevű, windows számítógépeken futó szövegszerkesztőt, amivel pár kattintással készíthetőek word dokumentumokból epub formátumú e-könyvek.

A Microsofton túli világ

Az Atlantis igazából egy szövegszerkesztő alkalmazás, gyakorlatilag ugyanazokkal a funkciókkal ellátva amivel az MS Word is rendelkezik, csak mindezt jóval olcsóbban mindössze 35 dollárért (jelen állás szerint is maximum 10 ezer forintért) kínálja. Alapvetően egy fizetős alkalmazásról van szó, de senkinek nem kell zsákba macskát vennie, mert a fejlesztő egy 30 napos, teljes értékű próbaverzióval csalogatja a vásárlókat és, hát valljuk be, 30 nap alatt jó pár word dokumentumot át lehet vele alakítani.  De javasoljuk a fizetős verzió beszerzését, mert sok munkát takaríthat meg vele az egyszeri olvasó, hosszabb távon mindenképpen megéri. Két fontos dolgot érdemes tudni róla: csak Windowsos gépekre elérhető és angol nyelvű a kezelő felülete ámbár a 3 szükséges menüpont használatát még az angol nyelvel hadilábon állók is könnyen elsajátíthatják.

Gyors, de eredményes teszt

Letöltöttük a szoftvert (elérhetőségét lásd a cikk alján, tessék végigolvasni amit írtunk 🙂 ), telepítettük, mindez kb. 2 perc volt. Nem rendeltünk hozzá a Windosban semmilyen kiterjesztést, a doc és egyéb kapcsolódó állományokat szerkesztésre továbbra is Wordben szeretnénk megnyitni. Letöltöttük a MEK-ről a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című klasszikust és megnyitottuk az Atlantisban.

  1. Egyből mentünk is a File –> Save Special –> Save As eBook menüpontra.
  2. Kiválasztottuk a mentés helyét, és láss csodát a felugró adatok megadása és egyéb beállítások ablakban a cím és szerző részek már ki is voltak töltve. A borítóhoz (Cover image) a Wikipédiáról töltöttünk le egy Verne portrét, mégis valami kapcsolódó kép legyen a teszt e-könyvben.
  3. A többi beállítást megnéztük, de egyelőre arra gondoltunk hagyunk így minden egyebet, meglátjuk milyen lesz az eredmény és aztán „nyomkodunk gombokon”, ha valami nem jó. Szóval csak a  Save gombot használtuk ezután.

A létrejött epub fájlt megnyitottuk a PC-n egy asztali e-könyv-olvasó programban (mi az Adobe Digital Editionst használtuk). Az eredmény nagyon jó lett, mondhatni kiváló:

  • Az Atlantis a kiadványban található fejezetcímekből elkészítette a tartalomjegyzéket.
  • Az e-könyv formázása alapvetően szép, a térközökön lehetne még mit javítani, de ez annyira nem zavaró.
  • Szépen beillesztette a borítóképet is.
  • Sajnos a speciális, magyar ékezetes betűk (ő,ű) nem pontosan jelennek meg az anyagban, ezen talán a karakterkódolás megváltoztatása tudna segíteni, de ebbe most nem mentünk bele.

01-word_doc_save-as

Save As eBook

Hogy minden gyanún felül álljon az elkészült epub használhatósága, betöltöttük egy validátorba az állományt. Meglepetésként ért minket, hogy az epub szabványhoz fejlesztett ellenőrző rendszer semmilyen hibát nem talált. Nyilván lehetne még csiszolni az anyagon, de ahhoz, hogy a letöltött művet e-könyv-olvasón tudjuk használni ez a három metódusból álló művelet is bőven elég lesz.

03-epub-in_validator

Megnéztük az epub-ot az IDPF validátorában is

Ellenőrzés eszközökön, infók Kindle felhasználóknak

Az epub állományt kipróbáltuk egy Androidos telefonon a Moon+ Readerben és egy régebbi Pocketbook Touch e-könyv-olvasón. Mindkét kütyün teljesen jól jelent meg az e-könyv, leszámítva a kalapos hosszú ő és ű betűket. Használható a tartalomjegyzék, a beágyazott font képe jó, olvasható.

Tudjuk, hogy az epub formátum nem használható a Kindle eszközökön. A tulajdonosoknak semmi mást nem kell csinálni, mint a Calibrevel egy mobi vagy prc fájlt konvertálni a fájlból. Mivel egy teljesen szabványos epub állományról van szó, az átalakított, Kindlevel is kompatibilis formátum is jól használható.

Az Atlantis Word Processor e-könyv mentési funkciója nagyon jól jöhet az e-könyvek barátainak, ha word állományból kell gyorsan és egyszerűen e-könyvet készíteni. Tesztünk szerint sem telik ez 1–2 percnél több időbe. Nyilván a  borítóval például el lehet pepecselni és a tökéletesen formázott epubhoz is még lehetne dolgozni a fájlon, de olvasáshoz a létrejött kimenet teljesen megfelelő. A 30 napos próbaváltozattal jó pár ingyen menet jár a körhintán… Ez nem a reklám helye (azt sem tudjuk ki a fejlesztő), de aki teheti vegye meg a szoftvert. Egyrészt a készítőnek is élni kell valamiből és így motivált lesz arra, hogy továbbfejlessze az Atlantist, másrészt a későbbiekben is bármikor szükség lehet rá.

Elérhetőség és letöltés: atlantiswordprocessor.com
Platform: Microsoft Windows

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑